Путем Српске Традиције

ПРОЈЕКАТ
„Путем српске традиције“
Организовање узајамне студијске посете и радних састанака челника и носиоца туристичке понуде сеоског туризма Србије и БиХ у циљу формирања јединствене туристичке руте
„Путем српске традиције“

Подносилац пројекта: Удружење „Оаза мира Лопатница“
Реализатор пројекта: Удружење „Оаза мира Лопатница“

Назив пројекта: „Путем српске традиције“

Време реализације: 20-22. март и 27-29. март 2015. године

Учесници пројекта: Удружење „Оаза мира Лопатница“;

Челници и носиоци туристичке понуде Рашког округа и регије Добој
(10 директора локалних туристичких организација и 10 власника сеоских
туристичких домаћинстава)

Учесници из БиХ: регија Добој (Добој, Теслић, Петрово, Модрича,
Шамац, Дервента и Брод)

Учесници из Србије: Рашки округ (Краљево, Рашка, Нови Пазар)

Циљ пројекта: Организовање узајамне студијске посете и радних састанака челника
туристичке понуде Србије и БиХ (Рашки округ и регија Добој).

Економско оснаживање Срба у региону, успостављање стратешке сарадње.
Дефинисања трасе руте, туристичких производа и специфичности локација.
Дефинисање укупне туристичке понуде сеоског туризма и културно-историјских вредности на рути.
Формирање назива руте и листе учесника.
Формирање веб сајта руте и базе свих носиоца понуде намењених
посебно и нашој далекој дијаспори како би добили све потребне
информације на једном месту.Projekat panel - Putem Srpske tradicije

Опис пројекта: Удружење „Оаза мира Лопатница“ промотер понуде сеоског туризма Рашког округа и у блиској сарадњи са градском управом Краљева и директорима туристичких организација из регије Добој дефинисали су потребу да се економски оснаже кроз заједничке активности.
Намера свих страна јесте да кроз директан увид у стање туризма у обе регије, упознавање са домаћинима сеоског туризма, међусобним разговорима и разменом искустава – формирају јединствену туристичку руту која ће спајати најлепше што српско село може да понуди свим гостима, а највише нашим људима из дијаспоре.
Акценат стављамо на одабир најбољих туристичких домаћинстава, културно-историјске споменике, природна подручја, специфичности које се огледају у локалним обичајима, традицији, фолклору, занатима (ношња, храна и рецепти, пиће, старозанатски производи…)
Рута и веб сајт су замишљени као одговори на питања Где одсести (сеоска домаћинства две регије), Шта видети (културно-историјске и природне локације), Где обедовати (ресторани и угоститељска места са традиционалном храном), Шта не пропустити (демонстрација локалних обичаја и старих заната – штављење, везење ношње, израда дрвених предмета, иконописање, израда гурманских специјалитета, где купити најбољу ракију, вино…), Тачке интереса (подруми вина, фарме, сувенирнице, манифестације…), а све у циљу промовисања српске традиције и економско јачање две регије.
Учесници пројекта су директори локаних туристичких организација и њихов план је да ову руту уврсте у своју понуду и промотивне активности. Тиме постижемо и велики промотивни, али и економски интерес за све директне и индиректне учеснике (сеоски домаћини, нпр.)
Како бисмо то реализовали, потребно је да организујемо заједничке радне састанке учесника пројекта из БиХ и Србије. Планирана је студијска посета Рашком округу и регији Добој са радним састанцима на којима би се направио пословни модел руте. Да би то било успешно, неопходно је да се локације виде и „доживе“, као и да се сви учесници директно упознају.

Ко чини делегације: Планирано је да Србију посети 10 особа из БиХ (5 представника локалних ТО и 5 представника домаћина сеоског туризма), а да БиХ посети 10 особа из Рашког округа (3 представника локалних ТО и 7 представника домаћина сеоског туризма).
Свака делегација би боравила по три дана (два ноћења) и тада би били организовани радни састанци и обилазак домаћинстава и туристичких локација, као и конференција за медије.

Итинерер је следећи:
Боравак делегације БиХ у Србији
ДАН 1, 20. март 2015.
Долазак и смештај у туристичко село Рудно, округ Рашка, Краљево
Радни састанак (представљање домаћина, пројекта и плана рада)
Ноћење и смештај у сеоским домаћинствима
ДАН 2, 21. март 2015. г.
Долазак локалног водича
Обилазак сеоских домаћинстава Рашког округа (најбољи примери), културно-историјских споменика и манастира Градац, Студеница, градског музеја и средњовековног града Маглича
Долазак и смештај у туристичко село Лопатница
Конференција за медије
Радни састанак (дефинисање туристичког садржаја округа и садржаја руте, заједничке теме руте, дефинисање тржишта и пословног модела, прављење базе обичаја и традиција која може бити уврштена у руту и коју туристи и гости могу практично искусити). Присутни су и челници и носиоци туристичке понуде Рашког округа (Туристичка организација Краљево, представник Регионалне привредне коморе Краљево и градске власти, као и власници сеоских туристичких домаћинстава).
Ноћење
ДАН 3, 22. март 2015. г.
Посета манастира Жича и краљевачког духовног центра
Повратак у БиХ

Боравак делегације Србије у БиХ
ДАН 1, 27. март 2015. г.
Долазак и смештај у сеоска домаћинства на Озрену, БиХ
Радни састанак (представљање домаћина, извештаја са претходног састанка и челника туристичке понуде регије)
Ноћење и смештај у сеоским домаћинствима
ДАН 2, 28. март 2015. г.
Долазак локалног водича
Обилазак сеоских домаћинстава регије Добој (најбољи примери) и дефинисаних тачака руте (природно-културно-историјских споменика регије)
Долазак и смештај у туристичко село општине Дервента
Конференција за медије
Радни састанак (додатак на предлоге и финално дефинисање тачака и укупног садржаја руте и садржај будућег веб сајта руте). Присутни су и челници и носиоци туристичке понуде регије Добој
Ноћење
ДАН 3, 29. март 2015. г.
Демонстрација локалних обичаја
Повратак у Србију

Даље активности: Објава извештаја са састанака и резултата посете, до 31. марта 2015. г.
Израда и поставка веб сајта: до 31. маја 2015. г. (по прикупљању свих информација о понуди руте)

Циљне групе: Носиоцима понуде сеоског туризма Србије и БиХ (Рашки округ и регија Добој), туристима и гостима из Србије, региона и Дијаспоре, посетиоцима сајта који садржи целокупну понуду културно-историјског и духовног наслеђа, обичаја и сеоског туризма.

Промоција: Пројектом је предвиђена организација две конференције за медије (у Краљеву и у Добоју), пласмана информација на веб сајтовима туристичких организација које учествују у пројекту, као и на порталима „Сувенири Србије“ (www.suvenirisrbije.com) и www.seloturizam.com, постављање рекламних банера на поменуте портале, слање newslettera на више хиљада адреса, промоцијом на друштвеним медијима.

О Удружењу: Удружење Оаза мира Лопатница формирано је 10. априла 2011. г. Стратешки циљ рада удружења је одрживи развој руралних подручја, кроз све видове сеоског туризма, сарадња домаћинстава која се већ или која тек намеравају да се баве сеоским туризмом, Туристичких Организација и осталих субјеката Владиног, јавног и невладиног сектора на целој територији Србије и региона. Укључивање информационих технологија, интернет маркетинга и wеб презентација у све облике туризма. Посебан акценат је на информисању и приближавању података свим туристичким субјектима, који су од круцијалног значаја за опстанак, развој и јачање потенцијала у туризму, а посебно у сеоском туризму. Важна ставка нашег деловања је активирање јавног, владиног сектора, информисање носиоца власти (на локалном и републичком нивоу) о потенцијалима и потребама ове привредне гране, једне од ретких која је у успону. Такође, покушавамо да обезбедимо учешће сеоског туризма у разним локалним и националним фондовима, који су везани за пољопривреду, екологију, одрживи развој, развој туризма итд…

Нема коментара

Оставите одговор

Translate…

Скорашњи коментари

    Категорије